Wastips

Aardbei

Een vlek van deze zoete rode vruchten behandelt u eerst met een lauw sopje. Bij tere weefsels kunt u ook wat pure alcohol gebruiken.

Alcohol

Alcohol heeft een uitstekende vlekoplossende werking. Vooral spiritus is een echte allround-vlekkenverwijderaar. Alleen in uitzonderingsgevallen kunt u ook heldere sterkedrank met een hoog alcoholpercentage, zoals jenever, gebruiken.

Allergieën

Wie gevoelig of allergisch op wasmiddelen reageert, kan allereerst een ander, liefst ongeparfumeerd merk proberen. Mocht dat niet helpen, dan kunt u wellicht het programma “Extra water” proberen. Met één druk op de knop wast en spoelt de wasautomaat met een grotere hoeveelheid water. Daardoor wordt uw wasgoed bijzonder intensief met water behandeld waarmee het achterblijven van de kleinste wasmiddelrestjes wordt voorkomen.

Chocolade

Een chocoladevlek krabt u eerst met een mes los. Vermeng vervolgens alcohol of glycerine met eigeel en laat dit kort op de chocoladevlek inwerken. Was de stof vervolgens in een warm sopje. Een andere manier is om de chocolade in melk te dopen en dit na enige tijd uit te wassen.

Chocolademelk

Omdat dit drankje voor het grootste gedeelte uit melk bestaat, krijgt een vlek dezelfde behandeling als bij melk: eerst koud, dan warm water. In geen geval andersom, want dan wordt de vlek hardnekkig. Week de kleding vervolgens in zout water. Zijn na het wassen nog steeds chocolademelksporen te zien, dep de vlek dan met het ongezouten kookwater van aardappelen. Bij tere weefsels legt u de vlek zo lang in melk, tot deze zuur geworden is. Vervolgens spoelt u de vlek eerst met koud en dan met warm water uit.

Cognac

Om deze vlek te bestrijden behandelt u de kleding eerst met lauw water en vervolgens met wat vloeibaar wasmiddel en water.

Cola

Recente vlekken van deze frisdrank verdwijnen normaal gesproken al bij de eerste wasbeurt. Tegen oude vlekken helpt allereerst wat fijnwasmiddel op de vlek en dan mineraalwater als oplosmiddel.

Fruit

Een fruitvlek op uw kleding is meestal geen groot probleem als u de vlek voor het wassen met wat vlekkenzout bestrooit. Zijn de resten dan nog steeds zichtbaar, dep dan wat warme alcohol, azijn of citroensap op de vlek. Oude fruitvlekken verdwijnen vaak al na een bad van een paar uur in karnemelk, waaraan een scheutje citroensap is toegevoegd. Bij tere weefsels werken ook ammonia en zeepspiritus. Voor een paar vruchten is een speciale behandeling nodig: perziken, sinaasappels, aardbeien, bosbessen en kersen.

Hars

Leg het probleemgeval eerst op ijs. Dan kunt u de vlek makelijker afkrabben en vervolgens bestrijden met alcohol, spiritus, zeepspiritus of terpentijnolie. Zuig het mengsel met vloeipapier op. Oude harsvlekken kunt u het beste eerst weken met boter. Krab de opgeloste hars voorzichtig af en verwijder de restanten van de vlek met zeepspiritus. Veel boswachters die met dit kleverige probleem uit het bos komen, bevelen als beproefd huismiddeltje ook een verfverdunningsmiddel aan.

Honing

Als dit natuurproduct uw kleding ontsiert, gebruikt u eerst warm water. Daarna behandelt u de zoete brij direct met wat vloeibaar wasmiddel. Huidcrème Tegen vettige huidcrème helpen om te beginnen dezelfde middelen als bij boter. Voor de kleurresten is een aanvullend bleekmiddel het beste. Ook wasbenzine helpt tegen huidcrème – liever niet op de huid, maar alleen op de kleding.

Jam

Bij een vlek die veroorzaakt is door jam, zijn een doekje en warm water meestal voldoende. Bij hardnekkige vlekken gebruikt u, net als bij aardbeien, een sopje of wat alcohol.

Jodium

Bij het bestrijden van dit ontsmettingsmiddel kunt u het beste de vlek eerst bevochtigen met warm water en vervolgens een doorgesneden rauwe aardappel en een beetje ammonia gebruiken. Waarschijnlijk moet u deze behandeling een paar keer herhalen.

Likeur

Een scheutje likeur hoeft geen probleem te zijn, als u de vlek eerst bestrijdt met bijvoorbeeld alcohol of verdunde spiritus. Vervolgens gebruikt u een sopje en lauw water voor het uitspoelen.

Lippenstift

Na de eerste wasbeurt is een vlek van lippenstift meestal weg. U kunt het verwijderen van de vlek bevorderen door de vlek eerst met eucalyptusolie of glycerine in te weken. Hardnekkige lippenstiftvlekken kunt u gemakkelijk met verdunde ammonia verwijderen.

Lijm

Reageer snel! Hoe eerder een vlek behandeld wordt hoe makkelijker de vlek zich laat verwijderen. Voordat u een vlek behandelt, lees altijd eerst het wasvoorschrift op het etiket van uw kledingstuk (om er zeker van te zijn dat uw kledingstuk niet beschadigd wordt bij het verwijderen van een vlek). In het algemeen kunnen lijmvlekken (kleefstoffen e.d.) verwijderd worden door lauw (zeepachtig) water. Was het kledingstuk vervolgens zoals u gewend bent met een wasmiddel. Bij de behandeling van een lijmvlek, verwijder allereerst de lijm aan de oppervlakte van het kledingstuk, dit kunt u doen door de lijm hard te laten worden in een plasticzak in de vriezer, de hard geworden lijm losbreken en verwijderen. Gebruik nagellakremover of aceton om de laatste restjes te verwijderen. Was het kledingstuk tenslotte zoals u gewend bent met OMO of een ander wasmiddel.

Nagellak

Lak op een kledingstuk verwijdert u met warme spiritus of aceton. Overigens is aceton niet geschikt voor tere en synthetische weefsels.

Parfum

De sporen van parfum verdwijnen het snelst met pure alcohol. Op zijde kunnen parfumsporen de kleuren aantasten.

Schoenpoets

Is er per ongeluk schoenpoets op uw kleding gekomen, gebruik dan terpentijn. Helpt dit niet, probeer het dan met een mengsel van zeepspititus en ammonia. Tere weefsels als fluweel en zijde kunnen niet met terpentijn worden behandeld. Gebruik hiervoor spiritus en vervolgens sterk verdunde ammonia. Bevind zich schoenpoets op een sok, wrijf de vlek dan eerst met verwarmde alcohol los, voordat u verdunde ammonia aanbrengt.

Sinaasappel

Net als perzikvlekken worden ook de sporen van citrusvruchten eerst met glycerine ingeweekt en een dag later gewassen. Deze behandelwijze moet eventueel een paar keer worden herhaald.

Spinazie

Bij spinazie horen verse aardappelen. Voor de duidelijkheid: wrijf met een rauwe aardappel over de spinazievlek en was de vlek vervolgens met een sopje uit.

Suiker

Vlekken die veroorzaakt zijn door suiker, zijn eenvoudig te verwijderen. Vooropgesteld dat u snel handelt. Met warm water lost de kleverige massa snel op. Oudere vlekken hebben wat hulp nodig in de vorm van een mengsel van ammonia en glycerine. Bij gekleurde vlekken adviseren wij u citroenwater te gebruiken.

Schimmel

Normaal gesproken wassen met een bleekhoudend wasmiddel op de maximale temperatuur zoals toegestaan is op het waslabel van het kledingstuk. Voor het wassen kunnen witte en ‘vaste kleur’ artikelen worden geweekt in een mengsel van 20% hydrogene peroxide oplossing (1:9 water). (Verkrijgbaar bij de drogist). Als laatste redmiddel kunt u schimmels verwijderen door een oplossing te gebruiken van hypochloride bleek( bleekmiddel), maar dit is in bijna alle gevallen te agressief voor de kleding. Zijn de vlekken met wassen niet te verwijderen laat dan het kledingstuk chemisch reinigen.

Uienconfituur

Bij een vlek die veroorzaakt is door confituur, zijn een doekje en warm water meestal voldoende. Bij hardnekkige vlekken gebruikt u, net als bij aardbeien, een sopje of wat alcohol.

Urine

Spoel goed af met koud water en daarna meteen wassen op de maximale temperatuur zoals toegestaan is volgens het wasvoorschrift op het kleding label. Voor witte en pastel gekleurde kleding wassen in een wasmiddel met bleekmiddel zoals OMO Tablets. Voor levendige zwarte en gekleurde kleding kunt u het beste OMO Color LiquiGel gebruiken. Voordat u gaat wassen kunt u de vlek voorbehandelen met een vloeibaar wasmiddel, of weken in een handwas oplossing waspoeder.

Wijn

Tegen rode wijn helpt witte wijn. Ook sherry of heldere alcohol bestrijden de vlek voor 100%. Maar het beste middel is en blijft zout. Het is in ieder geval aan te bevelen de vlek zo snel mogelijk te behandelen. Voordat u de wasmachine aanzet, is het goed een druppel citroensap op de vlek aan te brengen. Is die daarna nog niet weg, leg de stof dan voor de volgende wasbeurt een nacht lang in karnemelk. Als ook dat niet helpt, probeert u het tot slot met glycerine. Fluweel en zijde kunnen niet met zout of witte wijn worden behandeld, maar wel met maïs- of aardappelmeel. Tegen achtergebleven sporen van rode wijn helpen dan verdunde ammonia, spiritus of zeepspiritus. Een vlek van witte wijn moet zo snel mogelijk worden aangepakt. Spoel de vlek direct uit met warm water. Om het vocht daarna beter te absorberen, strooit u royaal zout over de vlek, net als bij rode wijn.

Verf

Verf op kleding is geen reden voor paniek. Vooropgesteld dat u weet wat voor soort verf het betreft. Verf die in water oplost, kunt u het beste behandelen met huishoud- of ossengalzeep en vervolgens met een wasbeurt in de machine. Voor olieverf gebruikt u voor het wassen terpentine die u ook voor het verwijderen van lakverf kunt gebruiken. Acrylverf vraagt echter grover geschut: vermeng spiritus met een paar druppels ammonia, en dep de vlek voor het wassen; herhaal dit eventueel.

Vet

Het verwijderen van vetvlekken is bijzonder eenvoudig. Meestal is een beetje afwasmiddel of een warm sopje en een keer wassen in de machine voldoende. Het gebruik van een vloeibaar wasmiddel is aan te bevelen, omdat dit meer tenside bevat dan poedervormig wasmiddel, waardoor het vet bijzonder goed wordt verwijderd. Een oud huismiddeltje is ook aardappelmeel, waarmee het vet eerst wordt opgezogen en dan wordt uitgeborsteld. Is de vlek nog niet weg, dan helpt bijvoorbeeld huishoudsoda of het wegwrijven met zeep en vervolgens zo heet mogelijk wassen. Ook spiritus, alcohol of zeepspiritus kunnen helpen. Alleen wol kan met wasbenzine worden voorbehandeld.

Viltstift

De sporen van een viltstift zin, net als van een balpen, moeilijk te verwijderen, want de kleurstoffen blijven hardnekkig in de stof achter. Het beste kunt u de vlek voor het wassen met wat glycerine of alcohol en terpentijn behandelen. Herhaal dit desnoods een paar keer.

Vruchtensap

Als vruchtensap per ongeluk op uw kleding terechtkomt, giet u eerst wat mineraalwater over de vlek en wast u het kledingstuk vervolgens gewoon in de machine. Tegen hardnekkige vlekken helpt bovendien wat vloeibaar fijnwasmiddel voor het wassen.

Balpen

Voor dit probleem heeft u een beetje alcohol, wasbenzine of citroensap nodig. Voor wol kunt u het beste eau de cologne of zeepspiritus gebruiken. Als u de kleding vervolgens op de gebruikelijke manier wast, moet de vlek verdwenen zijn.

Bessensap

Rodebessensap is, net als andere vruchtensappen, meestal na de eerste wasbeurt verdwenen. Bij hardnekkige vlekken kunt u wat vlekkenzout aan het wasmiddel toevoegen. Eventueel kunt u de vlek voor het wassen behandelen met warme alcohol, citroensap, azijn, zout of het sap van witte bessen.

Bier

De biervlek verdwijnt als u hem voor het wassen met warme, verdunde azijn inwrijft; oude vlekken eerst met wat glycerine inweken. De vlek is dan vaak al na de eerste wasbeurt spoorloos verdwenen.

Bloed

Bij een bloedvlek is snel handelen vereist. Direct met koud water uitspoelen en vervolgens in zout water inweken. Bij oude vlekken helpt voor het wassen wat verdunde ammonia.

Bosbessen

Karnemelk is niet alleen gezond maar ook goed voor het bestrijden van vlekken die veroorzaakt zijn door bosbessen. Week de vlek een tijdje in de karnemelk en spoel de vlek vervolgens eerst met koud en daarna met warm water uit. Een ander beproefd huismiddeltje is het gebruik van citroensap.

Brandvlek

Behandel een brandvlek eerst met een lichte, warme azijnoplossing (ca. 10%). Bleek de vlek vervolgens met waterstofperoxide.

Braaksel

Reageer snel! Hoe eerder een vlek behandeld wordt hoe makkelijker de vlek zich laat verwijderen. Voordat u een vlek behandelt, lees altijd eerst het wasvoorschrift op het etiket van uw kledingstuk (om er zeker van te zijn dat uw kledingstuk niet beschadigd wordt bij het verwijderen van een vlek). Schraap het overtollige braaksel er van af en spoel goed af met koud water en was daarna meteen in een wasmiddel met bleekmiddel en wassen in een maximale temperatuur zoals toegestaan is volgens het wasvoorschrift op het kleding label.

Ei

Eivlek hoeft geen probleem op te leveren als u de vlek met zout bestrooit. De opgedroogde vlek kunt u dan wegborstelen en deppen met koud water. Als de eivlek daarna nog te zien is, kunt u verdunde ammonia gebruiken.

Gras

Ook bij een grasvlek hoeft u de moed niet te verliezen. Vooropgesteld dat u de vlek niet behandelt met water, want dat bemoeilijkt het verwijderen. Het is beter om verdunde ammonia of citroensap op de vlek aan te brengen, voordat u de kleding op een zo hoog mogelijke temperatuur wast. Tegen oudere grasvlekken helpt een beproefd huismiddeltje: week de vlek eerst in zure melk en spoel na met verse melk. Bij zijde is een mengsel van zeepspiritus en ammonia aan te bevelen. Bij flanel een mengsel van eiwit en glycerine. En wanneer een grasvlek uw lichte zomerjurk ontsiert, behandelt u deze vlek eerst met wat spiritus.

Groente

Vlekken van verse groente verwijdert u normaal gesproken gewoon met een doekje en koud water. Alleen tomaten- en spinazievlekken hebben een warm sapje nodig. Om een nog beter resultaat te krijgen behandelt u deze vlekken eerst met een schijfje rauwe aardappel voor. Als de groente samen met vet, bloem en room op de kleding terechtkomt, brengt u voor het wassen wat fijnwasmiddel op de vlek aan.

IJs

Als ijs onaangename sporen achterlaat, helpt om te beginnen een mengsel van spiritus en ammonia op de vlek. Daarna gebruikt u lauw, helder water. Inkt Met karnemelk kunt u een inktvlek bestrijden. Ook citroensap is een beproefd middel. Met azijn of een warm sopje moet u wat voorzichtiger zijn. Probeer de werking hiervan eerst uit op een onopvallende plaats in de stof.

Kaarsvet

Kras allereerst de ergste kaarsvetresten voorzichtig weg. Leg de stof vervolgens tussen vloei- of keukenpapier en strijk op lage temperatuur van binnen naar buiten over het kaarsvet. Vervang het papier een paar keer. Als hierna nog restjes te zien zijn, dep de plek dan met spiritus.

Kauwgom

Leg het kledingstuk in het vriesvak zodat de kauwgom weer hard wordt. Daarna kan de vlek gemakkelijk worden afgekrabd of weggeborsteld. U kunt de behandeling versterken door wat alcohol te gebruiken bij het verwijderen.

Kerrie

U behandelt kerrie allereerst net als mayonaise en mosterd: spoel de vlek met lauw water af en wrijf de plek vervolgens in met glycerine, of gebruik bij tere weefsels eau de cologne of spiritus.

Kersen

Tegen het sap van deze vrucht helpt allereerst het sap van een uitgeperste citroen. Ook een sopje en vervolgens een behandeling met melk helpen direct.

Koffie

Als het kopje koffie ook melk bevatte, dept u de bruine vlek eerst met koud water. Dep vervolgens warme glycerine op de plek en was dit met warm water uit. Wilt u bovendien wat zeep gebruiken, neem dan alleen ossengalzeep. Daarmee vermindert u ook koffievlekken op fluweel en zijde. Als het een vlek is van zwarte koffie, dus zonder melk, behandelt u de vlek eerst met een lauw sopje. Bij oude koffievlekken voegt u een snufje zout toe aan het sopje. Bedek de vlek vervolgens met glycerine en eigeel. Na een half uur eerst met koud en vervolgens met lauw water uitspoelen. Bij gekleurde, wasbare stoffen helpt een melkbadje. Zodra de melk zuur geworden is, wast u de vlek met lauw water uit.

Make-up

Hardnekkige vlek nat maken en insmeren met Ossengalzeep, even laten intrekken, uitspoelen en vervolgens wassen met een wasmiddel.

Mascara

Vlek deppen met alcohol tot er geen kleur meer afkomt en vervolgens wassen met uw gebruikelijke wasmiddel. Vlek deppen met alcohol tot er geen kleur meer afkomt en vervolgens wassen met een wasmiddel.

Mayonaise

Mayonaise kan een probleem worden als u de vlek verkeerd behandelt. Dep allereerst lauw water op de vlek of verwijder het ergste vuil met een mes. Dep de vlek vervolgens met glycerine, bij fluweel en zijde met eau de cologne of spiritus. Zijn na een wasbeurt nog sporen te zien, gebruik dan ammonia voor een nabehandeling.

Melk

Een melkvlek in uw kleding is geen enkel probleem, als u de vlek eerst met koud water en hem dan met warm water uitwast. Lauw water is alleen nodig voor fluweel en zijde.

Modderspatten

Met een zachte borstel kunt u modder uit uw kleding verwijderen. Om de vlekken nog gemakkelijker te laten verdwijnen, maakt u de borstel eerst nat met een beetje water of wasbenzine.

Mosterd

Behandel de mosterdvlek eerst met een warm sopje. Is de vlek daarna nog te zien, probeer het dan met water waaraan een scheutje ammonia is toegevoegd. Daarna helpt alleen glycerine nog. Maar niet op fluweel en zijde. Hier moet u, net als bij mayonaise- en kerrievlekken, alleen voorzichtig wat eau de cologne of een beetje spiritus gebruiken.

Motten

Wol is het lievelingskostje van de hongerige mot. Maar er zijn smaakbedervers die onze grootouders al kenden. De geur van cederhout of lavendel maakt wol onaantrekkelijk voor de mot

Olievlek

Bij het verwijderen van een olievlek kunt u het beste zorgen voor een absorberende ondergrond. Behandel de vlek vervolgens eerst met alcohol en dan met terpentijn. Nadat dit is ingetrokken, dept u de plek met een kwastje. Herhaal deze werkwijze zo vaak met terpentijn tot er geen olie meer in de absorberende laag terecht komt. Breng vervolgens vloeibaar wasmiddel en water aan op de plek, en dep de vlek weer voorzichtig met een kwastje. Daarna moet u de stof goed uitspoelen en met een gewoon wasmiddel in de machine wassen. Bij hardnekkige vlekken dit alles een paar keer herhalen.

Olie

Olie en vet hebben veel overeenkomsten, ook bij het verwijderen uit kledingstukken. (zie vet)

Onbekende vlekken

Het onbekende moet altijd voorzichtig worden behandeld. Om te beginnen is de textielsoort belangrijk. Op gekleurde, wasbare stoffen kan eigeel intensieve vlekken veroorzaken. Gebruik eerst water om de vlek te weken en spoel daarna met koud water uit. Witte, gesteven stoffen moeten eerst met eau de cologne of met spiritus worden gedept. Vervolgens wrijft u een verdunde oplossing van ammonia en ossengalzeep op de vlek. Laat dit eventueel een nacht inwerken. Voor wol gebruikt u maïs- of aardappelmeel of azijn en aardappelmeel. Verwarm dit in water en bevochtig de vlek daarmee. Zodra de oplossing is opgedroogd, kan de vlek worden uitgeborsteld. Op fluweel gedepte vlekken neemt u met een in azijn gedrenkte linnen doek af, daarna wast u de plek met helder water uit.

Rode bieten

Afspoelen met koud water en daarna meteen wassen met uw gebruikelijke wasmiddel.

Roest

Deze bruinachtige vlekken vragen vaak om een tijdrovende behandeling. Allereerst houdt u de vlek in warme stoom die een beetje glycerine bevat. Op lichte, minder tere weefsels en op wol, fluweel en zijde kunt u de behandeling voortzetten met citroensap. Vervolgens moet u de stof beslist goed uitspoelen. Voor donkere, tere weefsels gebruikt u voor het citroensap eerst wat zeepspiritus. Tot slot dept u de vlek met een beetje spiritus. Roestvlekken op gekleurde, wasbare stoffen verdwijnen ook wanneer u de vlek voor het wassen een nacht lang in zure melk laat weken.

Roet

Bij een roetvlek mag u nooit op de plek wrijven, want dan trekt de donkere rook nog dieper in het weefsel. Het is beter om te beginnen met voorzichtig kloppen en blazen. Strooi vervolgens wat aardappelmeel, zaagsel of, bij witte hittebestendige stoffen, wat zout op de vlek. Als u de vlek er daarna niet uit kunt kloppen, probeer het dan met een beetje alcohol.

Room

Uitspoelen met koud water en vervolgens met warm water en daarna wassen met een wasmiddel. Ingedroogde vlekken laten weken in een halve liter warm water met een eetlepel borax ( verkrijgbaar bij drogist).

Tabak

Tegen nicotinevlekken helpt eigeel vermengd met spiritus. Eventueel kunt u ook wat glycerine gebruiken. Het gekozen middel kunt u na ongeveer een uur met heldere alcohol uitspoelen. Oudere vlekken kunt u voor de genoemde behandeling ook bevochtigen met citroensap.

Tandpasta

Bij vlekken op de kleding van tandpasta, gebruikt u zoals voor u tanden lauw water en krachtig spoelen.

Teer

Wrijf de donkere, taaie massa eerst in met boter. Net als bij hars wordt de vlek daardoor gebonden, zodat de ergste sporen na het inweken al voorzichtig kunnen worden verwijderd. Behandel de vlek vervolgens met wat alcohol of terpentijn. Leg hieronder een dikke laag keukenpapier, zodat de resten kunnen worden geabsorbeerd. Een andere goede behandeling is het gebruik van het strijkijzer. Leg de vlek daarbij tussen sterk absorberend vloeipapier.

Thee

Als het water voor de thee nog warm is, gebruikt u dit zo snel mogelijk voor een eerste behandeling van de vlek. Ossengalzeep in water kan daarbij helpen. Voor hardnekkige vlekken is een mengsel van glycerine en eigeel aan te bevelen, dat u na ongeveer een uur kunt uitwassen.

Tomatenketchup

Een vlek van tomatenketchup verwijdert u met een lauw sopje of water met een scheutje ammonia net zo snel als hij ontstaan is. U kunt de vlek ook weken door voor het wassen wat fijnwasmiddel op de vlek te doen.

Tomaat

Vlek deppen met koud water en er vervolgens citroensap op druppelen. Citroensap laten intrekken, uitspoelen en wassen zoals u gewend bent.

Transpiratievocht

Voordat u gaat wassen kunt u de vlek voorbehandelen met een vloeibaar wasmiddel of laten weken in een handwas oplossing van water met waspoeder. Hardnekkige transpiratievlekken weken in azijn, goed uitspoelen en vervolgens wassen met een wasmiddel met bleekmiddel.

Openingstijden

Maandag: 11.00 - 18.00
Dinsdag: 9.00 - 18.00
Woensdag: 9.00 - 18.00
Donderdag: 9.00 - 18.00
Vrijdag: 9.00 - 18.00
Zaterdag: 9.00 - 17.00
Zondag: Gesloten

Contact

Koos Rood
Middenweg 231
1701 GC Heerhugowaard
Tel: 072 – 571 21 21
Info@koosrood.nl